Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pieczona gęś po kaszubsku

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (18 głosów)

Pieczona gęś po kaszubsku - składniki:
Pieczona gęś po kaszubsku - sposób przygotowania: Gęś oczyść i dokładnie umyj, natrzyj solą i majerankiem od środka i na zewnątrz. Ułóż w ''gęsiarce'' (specjalna żeliwna brytfanna), podlej wodą i piecz, zlewając co jakiś czas wytworzony tłuszcz i uzupełniając wyparowaną wodę. Mięso skrapiaj wypływającym sosem, aby nie wyschło. Piecz 3 godziny w temp. 180°C, aż będzie miękkie, a po nakłuciu wypłynie z niego przezroczysty sok, bez śladów krwi.
Rady:
- gęś można przed pieczeniem napełnić farszem z ugotowanej kaszy gryczanej, utłuczonych ziemniaków, natki i przypraw.
- aby skórka gęsi była rumiana i chrupiąca, należy ją posmarować słoną wodą na 10-15 minut przed końcem pieczenia.
- mięso gęsi bardzo zyskuje na smaku, jeśli przed pieczeniem natrzemy je czosnkiem roztartym z solą.