Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pieczeń wieprzowa po kaszubsku

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (10 głosów)

Pieczeń wieprzowa po kaszubsku - składniki:
Pieczeń wieprzowa po kaszubsku - sposób przygotowania: Skórkę mięsa ponacinaj w kratkę, natrzyj kminkiem, majerankiem, pieprzem i solą. Włóż do naczynia (najlepiej glinianego lub szklanego), przykryj i odstaw na kilka godzin. Mięso wyjmij i obsmaż z każdej strony na smalcu, włóż do rondla lub brytfanny, dodaj pokrojone cebule, podlej wrzątkiem i duś do miękkości pod przykryciem. Od czasu do czasu odwracaj mięso i uzupełniaj wyparowany sos. Następnie wyjmij mięso i zabezpiecz je przed wystygnięciem, a sos zagęść mąką rozprowadzoną w małej ilości wody. Zagotuj, ponownie włóż mięso pokrojone w plastry, podgrzewaj jeszcze przez chwilę. Możesz podawać z ziemniakami.

Informacje o Pieczeń wieprzowa po kaszubsku

  • Mięsa pełne aromatu

    Mięsa pełne aromatu

    , jak i kiszona, np. z dodatkiem grzybów lub suszonych śliwek). Jeśli nie jesteś amatorem kminku, możesz pominąć jego dodatek. Pieczeń wieprzowa po kaszubsku 2 kg wieprzowiny od szynki 1-2 cebule kminek majeranek sól pieprz smalec 1 łyżka mąki Skórkę mięsa ponacinaj w kratkę, natrzyj kminkiem