Ciasto drożdżowe
Rodzynki zalać wrzątkiem. Cytryny umyć i sparzyć, skórkę zetrzeć na tarce. Włączyć piekarnik. Formy do ciasta wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą, nadmiar bułki wysypać. Kiedy ciasto podrośnie, zacząć wyrabianie. Polega ono na zagniataniu w dłoni i dodawaniu do ciasta jak największej ilości powietrza. W tym czasie trzeba dolewać stopniowo olej, to ułatwia wyrabianie i nawilża ciasto. Miętosić ok. 20 minut. Rodzynki odsączyć, oprószyć mąką.
Do ciasta dodać skórkę cytrynową, rodzynki, ewentualnie zapach waniliowy. Gotowe ciasto przełożyć do form (wychodzą trzy keksówk
A może coś innego?
Informacje o Ciasto drożdżowe
-
Ciasta drożdżowe, pączki, naleśniki... pyszności z dodatkiem drożdży! [PRZEPISY]
Chyba nie ma nic lepszego niż satysfakcja, gdy dobrze wyrastają nam ciasta drożdżowe. Ale sięgając po drożdże, nie musimy ograniczać się do placka z rodzynkami! Na początek jednak klasyka, czyli placek drożdżowy z kruszonką. Z tym przepisem powinieneś zrobić go bez trudu, nawet jeśli nie jesteś
-
Ciasto drożdżowe na słono - na drugie śniadanie i przekąskę
Paluchy z ciasta drożdżowego sprawdzą się w sam raz jako przekąska, np. na wieczorny seans filmowy czy wspólne oglądanie meczu. Oprócz kminku, możesz posypać je także: solą morską, pieprzem, makiem, sezamem, parmezanem, czarnuszką, ziołami prowansalskimi czy innymi ulubionymi przyprawami
-
Polskie smaki w naszym menu dnia
: Okazje.info W czym tkwi różnica między tym, a zwykłym drożdżowym? W kilku dodatkowych składnikach i sposobie przygotowania. Ciasto drożdżowe z Kaszub 1 kg mąki 15 dag drożdży 1 szklanka mleka 1 szklanka cukru 1 kostka masła 5 jajek i 2 żółtka skórka otarta z 1 cytryny garść rodzynek 1/2
-
Pod złocistą kruszonką
Kruszonka najbardziej pasuje do ciasta drożdżowego, także w wersji pysznych bułeczek. Amatorom tych ostatnich polecamy przepis na drożdżówki z malinami i kruszonką . Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką 1 szklanka mleka 40 g drożdży 150 g roztopionego masła 150 g cukru 4 żółtka 500 g
-
Focaccia
Focaccia Ciasto: 500 g mąki, 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka cukru, 300 ml wody, 100 ml oliwy, 30 g drożdży Na wierzch: skórka starta z 2 pomarańczy, sok z 1 pomarańczy, 4 łyżki oliwy, 150 g czarnych oliwek, 2 ząbki czosnku, 2
-
Szybki przepis na tradycyjny świąteczny makowiec
Składniki: 1.Gotowe ciasto drożdżowe (możesz również przygotować je we własnym zakresie, według sprawdzonego przepisu; amiętaj, że jeżeli chcesz, aby makowiec był bezglutenowy, należy użyć bezglutenowych zamienników). 2. Bezglutenowa masa makowa HELIO 3. Jajko 4. Dekoracja: Lukier: (1 szklanka
-
Polski smak - tradycyjny czy nowoczesny?
jest ciasto drożdżowe, mocno zakorzenione w polskiej tradycji kulinarnej, serowowane nie tylko od święta, ale i na co dzień. Smak świeżo wypieczonej drożdżówki popijanej mlekiem lub kakao dla wielu stanowi jedno z najpiękniejszych wspomnień z dzieciństwa. - Podążając za wymaganiami i preferencjami
-
Szczecińskie paszteciki prostsze niż kiedykolwiek
grubym oczku. Pasztetową podzielić na porcje i każdą obtoczyć w żółtym serze. Z wyrośniętego ciasta drożdżowego odrywać nieduże kawałki, w dłoniach formować prostokątne placuszki. Na środek położyć pasztet z serem i szczelnie zawinąć. Pasztecik powinien mieć kształt walca. Tak przygotowane paszteciki
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki