Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Gruszki z musem czekoladowym i sosem malinowym

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (3 głosy)

Gruszki z musem czekoladowym i sosem malinowym - składniki:
Gruszki z musem czekoladowym i sosem malinowym - sposób przygotowania: Obierz gruszki, przekrój na połówki, wykrój gniazda nasienne. Połówki owoców włóż do rondla, zalej winem, dodaj cynamon, goździki i 1 łyżkę miodu. Wlej tylko tyle wody, aby gruszki były zakryte. Rondel przykryj, gotuj na małym ogniu, aż gruszki będą miękkie. Zdejmij z ognia, ostudź. Zrób mus: do ubitej śmietany powoli wlewaj stopioną i ostudzoną czekoladę, cały czas ubijając. Rozpuść żelatynę w małej ilości wody (przepis na torebce), połącz z musem, wstaw do lodówki. Zrób sos: maliny przetrzyj przez sitko, połącz z resztą miodu i posiekanym, marynowanym imbirem. Ostudzone gruszki podawaj z musem czekoladowym i sosem malinowo-imbirowym.

Informacje o Gruszki z musem czekoladowym i sosem malinowym

  • Menu dnia w orientalnym stylu

    Menu dnia w orientalnym stylu

    głównej gruszki. Gruszki z musem czekoladowym i sosem malinowym 4 gruszki 200 ml białego wytrawnego wina kawałek cynamonu 2 łyżki miodu 15 dag malin kilka płatków marynowanego imbiru (jak do sushi) 1 szklanka śmietany kremówki (30-proc.) 15 dag białej czekolady 1/2 łyżeczki żelatyny kilka goździków