Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Smażona ryba z sosem słodko-kwaśnym

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (5 głosów)

Smażona ryba z sosem słodko-kwaśnym - składniki:
Smażona ryba z sosem słodko-kwaśnym - sposób przygotowania: Ryby włóż do miski, obtocz w 2 łyżkach mąki kukurydzianej. Mąkę pszenną wymieszaj z 3 łyżkami oleju, proszkiem do pieczenia i 1/2 łyżeczki soli. Powoli, stale mieszając, wlewaj wodę. Ucieraj, aż powstanie gładkie ciasto. Polej nim ryby i wymieszaj, aby każdy kawałek był zanurzony w cieście. Przygotuj sos: utrzyj pozostałą mąkę kukurydzianą z sokiem ananasowym, cukrem, octem, kilkoma kroplami tabasco i szczyptą soli. W rondelku rozgrzej łyżkę oleju, podsmaż (30 sekund) imbir i skórkę cytrynową. Włóż paprykę, smaż kolejne 30 sekund. Wlej mąkę rozprowadzoną w soku ananasowym, zagotuj, mieszając. Pozostaw na ogniu minutę, aż sos zgęstnieje. W woku lub w rondlu rozgrzej olej. Ryby lekko osącz z nadmiaru ciasta i usmaż na złoty kolor (4-5 minut). Osączaj z tłuszczu na papierowym ręczniku, podawaj z sosem.