Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Sałata lodowa z bekonem

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (3 głosy)

Sałata lodowa z bekonem - składniki:
  • 1 spora główka sałaty lodowej
  • 1/2 białej cebuli pokrojonej w cieniutkie piórka
  • 25 dag wędzonego boczku w cieniutkich plasterkach

    Sos:
  • 1.5 szklanki majonezu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka grubo zmielonego pieprzu
  • szczypta chili (mogą być płatki)
  • 10-15 dag sera z niebieską pleśnią (typu rokpol)
  • maślanka
Sałata lodowa z bekonem - sposób przygotowania: Zrób sos: połącz majonez z sokiem cytrynowym, pieprzem i chili, dodaj ser, zmiksuj. Jeśli masa jest za gęsta, rozcieńcz sos maślanką. Plastry boczku pokrój na mniejsze kawałki i wysmaż na chrupko na suchej patelni. Zdejmij, osącz z tłuszczu. Na talerzach porozkładaj liście sałaty, skrop sosem majonezowym, posyp boczkiem i cebulą.

Informacje o Sałata lodowa z bekonem

  • Menu dnia - szybkie i chrupiące

    Menu dnia - szybkie i chrupiące

    Okazuje się, że sałata lodowa to świetna baza skąpych w składniki sałatek. Chrupiące liście wydobywają smaki i aromaty dodatków - w tym przypadku ziół: bazylii i mięty. Wersja mięsna to kompozycja wzbogacona o chrupiący bekon. Zobacz przepis na sałatę lodową z bekonem Z soi można przygotować