Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Placki ziemniaczane z sosem szpinakowym
Placki ziemniaczane z sosem szpinakowym - składniki:
Placki ziemniaczane z sosem szpinakowym - sposób przygotowania:
Przygotuj sos: rozmroź szpinak i dokładnie osącz go na sitku. W rondlu o grubym dnie zagotuj śmietanę tortową. Zmniejsz ogień i podgrzewaj, nie mieszając, około 5 minut, aż mocno zgęstnieje. Dodaj szpinak, gotuj 2 minuty, mieszając od czasu do czasu. Włóż do miski, przestudź, połącz z kwaśną śmietaną, przypraw do smaku solą, pieprzem, roztartym czosnkiem i odrobiną gałki. Rozgrzej piekarnik do 100°C. Zetrzyj na tarce do warzyw cebulę i ziemniaki, przełóż je na sitko i dobrze osącz. Dodaj jajka, mąkę, czosnek i parmezan, wymieszaj, przypraw solą i pieprzem. Na patelni porcjami rozgrzewaj masło z oliwą, smaż placki (po 4 minuty z każdej strony), osączaj z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Posypuj pieprzem i wkładaj do ciepłego piekarnika, aby zabezpieczyć przed wystygnięciem. Podawaj posypane posiekaną natką z podgrzanym sosem szpinakowym.
- Sos:
- 3/4 szklanki gęstej śmietany tortowej (36-proc.)
- 20 dag mrożonego szpinaku
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany (22-proc.)
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
Placki: - 1/2 cebuli
- 1.5 kg obranych ziemniaków
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki
- 10 dag grubo startego parmezanu
- 3 ząbki czosnku roztarte na pastę z 1/2 łyżeczki soli
- 6 łyżek oliwy
- 6 łyżek masła
- natka do dekoracji
Informacje o Placki ziemniaczane z sosem szpinakowym
-
Z czym podać placki ziemniaczane?
greckiego, umieszczamy kawałek łososia i ozdabiamy koperkiem. Blog: Kuchnia Letycji A może placki z duszonym szpinakiem? Jeśli go lubisz, to połączenie na pewno przypadnie ci do gustu. Aż się prosi, by na wierzchu położyć jajko sadzone lub w koszulce. Placki ziemniaczane z sosem szpinakowym Sos
-
Pyszne placki - nie tylko ziemniaczane!
Klasyczne placki ziemniaczane jemy w różnych wariantach - niektórzy na słodko (na przykład z musem jabłkowym, cukrem pudrem lub konfiturą), inni na słono (z cebulką, skwarkami lub gulaszem). Tutaj proponujemy wam wersję z sosem śmietanowo-szpinakowym. Placki ziemniaczane z sosem szpinakowym Sos
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki