Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Tort naleśnikowy z pieczarkami

Autor
A A A
  • Tort naleśnikowy z pieczarkami

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (28 głosów)

Tort naleśnikowy z pieczarkami - składniki:
Tort naleśnikowy z pieczarkami - sposób przygotowania: Pieczarki oczyść, umyj i drobno pokrój. Cebulę obierz i posiekaj. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę i pieczarki, smaż 15 minut. Przygotuj sos beszamelowy: rozgrzej masło w rondelku, oprósz je mąką i gotuj na małym ogniu, aż zacznie bulgotać (zasmażka nie powinna się przyrumienić). Powoli, stale mieszając trzepaczką, wlewaj mleko. Gotuj - cały czas mieszając - aż sos zgęstnieje, Dodaj starty ementaler i podgrzewaj (nadal nie przerywaj mieszania), aż ser się rozpuści. Dodaj pieczarki z cebulą, duś przez chwilę, zdejmij z ognia. Zrób naleśniki: Utrzyj mikserem wszystkie składniki ciasta, usmaż cieniutkie placki na rozgrzanej, posmarowanej tłuszczem patelni. Przygotuj tort: w naczyniu żaroodpornym ułóż jeden naleśnik. Posmaruj go sosem z pieczarkami, przykryj następnym naleśnikiem. Postępuj tak, aż nie będzie już naleśników i sosu. Na ostatnim naleśniku połóż łyżkę masła, połóż folię aluminiową i piecz około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
Błyskawiczny tort limonkowy. Świeży i lekki pomysł na wiosenne słodkości

Informacje o Tort naleśnikowy z pieczarkami

  • Naleśniki w 8 odsłonach!

    Naleśniki w 8 odsłonach!

    naleśnikowy z pieczarkami 500 g pieczarek 1 cebula 2 łyżki oleju 1 łyżka masła do posmarowania tortu Sos: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 2 szklanki mleka sól biały pieprz gałka muszkatołowa 100 g startego ementalera Ciasto (na 10 naleśników o średnicy 20 cm): 250 g mąki pszennej 2 jajka 1/2 litra mleka