Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Tort naleśnikowy z pieczarkami
Tort naleśnikowy z pieczarkami - składniki:
Tort naleśnikowy z pieczarkami - sposób przygotowania:
Pieczarki oczyść, umyj i drobno pokrój. Cebulę obierz i posiekaj. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę i pieczarki, smaż 15 minut. Przygotuj sos beszamelowy: rozgrzej masło w rondelku, oprósz je mąką i gotuj na małym ogniu, aż zacznie bulgotać (zasmażka nie powinna się przyrumienić). Powoli, stale mieszając trzepaczką, wlewaj mleko. Gotuj - cały czas mieszając - aż sos zgęstnieje, Dodaj starty ementaler i podgrzewaj (nadal nie przerywaj mieszania), aż ser się rozpuści. Dodaj pieczarki z cebulą, duś przez chwilę, zdejmij z ognia. Zrób naleśniki: Utrzyj mikserem wszystkie składniki ciasta, usmaż cieniutkie placki na rozgrzanej, posmarowanej tłuszczem patelni. Przygotuj tort: w naczyniu żaroodpornym ułóż jeden naleśnik. Posmaruj go sosem z pieczarkami, przykryj następnym naleśnikiem. Postępuj tak, aż nie będzie już naleśników i sosu. Na ostatnim naleśniku połóż łyżkę masła, połóż folię aluminiową i piecz około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
- 500 g pieczarek
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka masła do posmarowania tortu
- Sos: 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 szklanki mleka
- sól
- biały pieprz
- gałka muszkatołowa
- 100 g startego ementalera
- Ciasto (na 10 naleśników o średnicy 20 cm): 250 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 1/2 litra mleka
- szczypta soli
Błyskawiczny tort limonkowy. Świeży i lekki pomysł na wiosenne słodkości
A może coś innego?
Informacje o Tort naleśnikowy z pieczarkami
-
Naleśniki w 8 odsłonach!
naleśnikowy z pieczarkami 500 g pieczarek 1 cebula 2 łyżki oleju 1 łyżka masła do posmarowania tortu Sos: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 2 szklanki mleka sól biały pieprz gałka muszkatołowa 100 g startego ementalera Ciasto (na 10 naleśników o średnicy 20 cm): 250 g mąki pszennej 2 jajka 1/2 litra mleka
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki