Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pilaw z baraniną

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (4 głosy)

Pilaw z baraniną - składniki:
  • 25 dag ryżu
  • 1/2 kg mięsa baraniego
  • kawałek (8-10 dag) masła
  • 6-8 małych cebulek (najlepiej szalotek)
Pilaw z baraniną - sposób przygotowania: Ryż (nie może być błyskawiczny) zalej gorącą osoloną wodą i gotuj 10 minut. Odcedź i osącz. Mięso oczyść, opłucz i osusz, pokrój na niezbyt małe kawałki (jak na kotleciki), natrzyj je solą. Do rondla o grubym dnie warstwami wkładaj kawałeczki masła, mięso, obrane i sparzone wrzącą wodą szalotki oraz ryż. Ustaw rondel na małym ogniu, szczelnie przykryj i gotuj 15 minut. Potem odkryj, skrop łyżką zimnej wody, duś dalej kolejne 10-15 minut. Potem ponownie skrop łyżką zimnej wody i tak dalej, aż ryż i mięso będą zupełnie miękkie. Trwa to około 2 godzin.

Informacje o Pilaw z baraniną

  • Pilaw - ryż w orientalnym stylu

    Pilaw - ryż w orientalnym stylu

    Pilaw nie jest daniem, które zrobisz w kwadrans. Aby ryż nabrał odpowiedniego smaku, musi przez jakiś czas dusić się w sosie. Jeśli chcesz, do potrawy możesz dodać również obrane i posiekane w kostkę marchewki. Pilaw z baraniną 25 dag ryżu 1/2 kg mięsa baraniego kawałek (8-10 dag) masła 6-8