Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Kurczak cytrynowy z ryżem

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (18 głosów)

Kurczak cytrynowy z ryżem - składniki:
Kurczak cytrynowy z ryżem - sposób przygotowania: Na patelnię wlej oliwę, do zimnej włóż pokrojoną na kawałki cytrynę, podgrzej na małym ogniu, ale nie smaż. Po chwili dodaj miód, wymieszaj. Piersi kurczaka natrzyj przyprawą oraz pieprzem (ja bardzo lubię kurczaka ze szczyptą cynamonu i kuminu lub przyprawy garam masala). Posmaruj je połową cytrynowej oliwy i przełóż na dobrze rozgrzaną suchą patelnię. Podsmaż z obu stron na złoty kolor (jeśli trzeba, skrop jeszcze odrobiną oliwy). Z pozostałej oliwy usuń cząstki cytryny. Wlej ją na patelnię, zeszklij cebulę, wlej trochę bulionu i podduś przez minutę. Ugotuj ryż, wymieszaj go z pokrojonymi - ale niezbyt drobno - bakaliami. Dodaj masło i jeszcze raz zamieszaj. Na koniec połącz z duszoną cebulą i grubo pokrojoną natką. Podawaj do kurczaka. Uwaga: zamiast natki możesz dodać do ryżu listki świeżej mięty - świetnie podkreślają smak bakalii. Ryż możesz zastąpić kuskusem (danie będzie gotowe jeszcze szybciej).

Informacje o Kurczak cytrynowy z ryżem

  • Ryż i kurczak - duet idealny na szybki obiad

    Ryż i kurczak - duet idealny na szybki obiad

    dotychczas polecane. zamiast natki możesz dodać do ryżu listki świeżej mięty - świetnie podkreślają smak bakalii. Ryż możesz zastąpić kuskusem (danie będzie gotowe jeszcze szybciej). Kurczak cytrynowy z ryżem 4 łyżki oliwy 1/2 cytryny 3 łyżeczki miodu (lipowy akacjowy wielokwiatowy) 30 dag ryżu