Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Łosoś z kaparami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (8 głosów)

Łosoś z kaparami - składniki:
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżeczki mąki
  • 1 szklanka bulionu rybnego (jeśli nie uda się kupić z kostki można zastąpić bulionem warzywnym lub ugotować wywar z rybnych resztek i włoszczyzny)
  • 6 łyżeczek świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany (36-proc.)
  • 1 łyżka opłukanych kaparów
  • 2 łyżki masła
  • 1 kg dzwonek lub filetów z łososia
  • sól
  • biały pieprz
Łosoś z kaparami - sposób przygotowania: Przygotuj sos: roztop masło, oprósz je mąką, zrób jasną zasmażkę. Wlej bulion rybny, zagotuj mieszając. Podgrzewaj na małym ogniu jeszcze około 15 minut. Co jakiś czas mieszaj. Dodaj do sosu sok cytrynowy, śmietanę i zielony pieprz, mieszaj, aż sos zgęstnieje i będzie gładki. Przypraw do smaku solą. Ryby usmaż na maśle (po 5 minut z każdej strony), oprósz solą i pieprzem. Podawaj z sosem. Dobrym dodatkiem są ziemniaki puree.

Informacje o Łosoś z kaparami

  • Menu dnia z plackami z łososiem

    Menu dnia z plackami z łososiem

    je z obu stron na rumiano (powinny być chrupiące), osączać na papierowych ręcznikach, układać na półmisku lub talerzach. Na każdym placku położyć trochę białego "kremu" i kilka pasków łososia. Udekorować kaparami i listkami pietruszki lub koperku. Podawać z cząstkami cytryny. Na to ciasto