Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Risotto z bekonem

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (17 głosów)

Risotto z bekonem - składniki:
  • 3 duże plastry bekonu lub chudego wędzonego boczku
  • 1 mała cebula
  • 50 dag dowolnych mrożonych warzyw (może być mieszanka)
  • 3-4 szklanki bulionu drobiowego (może być z kostki)
  • 3/4 szklanki ryżu arborio (specjalnego na risotto o okrągłych ziarenkach)
  • starty twardy ser (najlepiej parmezan ale może być również oscypek)
Risotto z bekonem - sposób przygotowania: Wysmaż bekon na suchej patelni. Osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku. Na patelni pozostaw łyżkę wytopionego tłuszczu, zeszklij na nim posiekaną cebulę. Dodaj ryż, smaż, mieszając, około minuty. Wlej chochelkę wrzącego bulionu, gotuj na małym ogniu, aż ryż wchłonie cały płyn. Gotuj dalej, dodając po chochelce gorący bulion, aż ryż będzie miękki (trwa to 18-20 minut). Warzywa przygotuj według przepisu podanego na torebce, wymieszaj z ryżem, posyp pokruszonymi skwarkami z bekonu, a potem grubo startym serem. Danie możesz podać od razu albo zapiec w temp. 200 stopni na złoty kolor.

To jest ulubiony przepis zielona_bula, zobacz jej ulubione przepisy

Informacje o Risotto z bekonem

  • Menu dnia z risotto z bekonem i warzywami

    Menu dnia z <strong>risotto</strong> z <strong>bekonem</strong> i warzywami

    nakładaj na małe kawałki pieczywa tostowego. Posyp szczyptą słodkiej papryki. Autor: Palce lizać Danie w sam raz na kolację po pracowitym dniu. Za sprawą dodatku czerwonego wina, risotto zyskuje ciekawszy smak. Zobacz przepis na risotto z bekonem i warzywami Wysoka szarlotka na kruchym spodzie