Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pasztet drobiowy wielkanocny

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (57 głosów)

Pasztet drobiowy wielkanocny - składniki:
Pasztet drobiowy wielkanocny - sposób przygotowania: Mięsa, marchew, pietruszkę i namoczone wcześniej grzyby oczyść, umyj i razem z liściem laurowym, zielem angielskim, szczyptą soli i pieprzu ugotuj na wolnym ogniu w małej ilości wody, tak aby podczas gotowania prawie cała woda wyparowała. Gdy mięso będzie łatwo odchodzić od kości, odstaw całość do ostygnięcia. Pistacje obierz i chwilę pogotuj, aby zmiękły. Cebule pokrój w plasterki, zeszklij na oleju, po czym dodaj oczyszczone i wypłukane wątróbki. Smaż razem kilka minut. Ostudzone mięso obierz z kości i przepuść dwa razy przez maszynkę razem z warzywami, wątróbką i cebulą. Do masy wbij jajka, dodaj śmietanę, pistacje i przyprawy: imbir, gałkę , sól, pieprz i sos sojowy. Na końcu wlej koniak, wymieszaj (najlepiej ręką), sprawdź smak i konsystencję (w razie potrzeby dodaj troszkę wywaru mięsnego). Masę przełóż do natłuszczonych foremek. Przykryj folią aluminiową i piecz 45-60 minut w kąpieli wodnej w temp. 180°C. Ostudź, wyjmij z foremek. Przed podaniem możesz posypać pistacjami.

Informacje o Pasztet drobiowy wielkanocny

  • Jak zrobić pasztet?

    Jak zrobić pasztet?

    . Pasztet można przechowywać zamrożony. Zobacz inne przepisy na domowy pasztet: Pasztet staropolski Pasztet z ciecierzycy i czerwonej fasoli Pasztet cielęcy Pasztet delikatny rybny Pasztet drobiowy wielkanocny Świąteczny pasztet z jajek Zaskakująco dobry pasztet z wątróbek i równie smakowity kolega