Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Galaretka miętowa z rumem w limonkach
Galaretka miętowa z rumem w limonkach - składniki:
Galaretka miętowa z rumem w limonkach - sposób przygotowania:
Wyściel przezroczystą folią płaską formę. Żelatynę zalej 3/4 szklanki wody i odstaw do napęcznienia. Potem podgrzej i rozpuść według przepisu na torebce. Połącz z rumem, cukrem i listkami mięty, podgrzewaj, mieszając, jeszcze 5 minut. Nie gotuj! Zdejmij z ognia i odstaw na 20 minut. Wlej sok z limonek i szklankę przegotowanej wody, ew. dodaj nieco barwnika. Przecedź przez sitko wyłożone gazą, wlej do formy i przykryj szczelnie kawałkiem przezroczystej folii. Wstaw na całą noc do lodówki. Limonki sparz, osusz, przekrój wzdłuż na połówki i wydrąż miąższ ze środka. Miseczki z limonek zawiń w folię i włóż do lodówki. Zastygłą galaretkę pokrój w kostkę, napełnij 'miseczki'. Uwaga: zieloną galaretkę można zrobić bez mięty, z soku jabłkowego i żubrówki. Wtedy trzeba zmniejszyć ilość soku z limonki.
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki