Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Risotto ze szparagami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (10 głosów)

Risotto ze szparagami - składniki:
Risotto ze szparagami - sposób przygotowania: Szparagi oczyść, obierz i ugotuj w bulionie (6 minut). Osącz (bulion pozostaw), przełóż do miski z lodowatą wodą i ponownie osącz. Odetnij miękkie główki szparagów i odłóż je na bok. Łodygi rozetnij wzdłuż na połówki, wyjmij miąższ ze środka i przełóż go do miseczki. Resztki łodyg włóż z powrotem do bulionu i gotuj na małym ogniu. W garnku o grubym dnie rozpuść 5-6 dag masła i zeszklij szalotki. Dodaj ryż i miąższ szparagów, smaż, mieszając, aż ryż zrobi się szklisty. Wlej chochelkę przecedzonego gorącego bulionu szparagowego, mieszając podgrzewaj, aż ryż wypije bulion. Ponownie wlej porcję bulionu - czynności powtarzaj, aż ryż będzie miękki i wchłonie ostatnią porcję bulionu. Trwa to 15-20 minut. Risotto zdejmij z ognia, przypraw pieprzem i solą (oszczędnie, bo bulion jest słony), wymieszaj z 5-6 dag masła oraz startym parmezanem. Dodaj główki szparagów, bardzo delikatnie wymieszaj, przykryj i odstaw na kilka minut. W tym czasie usmaż na pozostałym maśle jajka sadzone. Risotto nakładaj na talerze, na każdej porcji układaj jedno jajko. Posypuj wiórami parmezanu i zieleniną, podawaj od razu
Wyrafinowane szparagi w cieście francuskim

Informacje o Risotto ze szparagami

  • Szparagowe ABC: instrukcja obsługi nie tylko dla początkujących

    Szparagowe ABC: instrukcja obsługi nie tylko dla początkujących

    czy zrobić wykwintne risotto. Zobacz przepisy na szparagi w cieście francuskim , szparagi na rukoli z sosem sezamowo-sojowym , makaron ze szparagami w sosie cytrynowym , risotto ze szparagami Arcoroc Miski 9994 BranQ MISKI DO MIESZANIA KP... Gourmetmaxx Miski Wielofunk

  • Atrakcyjny chudzielec

    Atrakcyjny chudzielec

    minut - powinny się lekko przyrumienić. Zdejmujemy z ognia, solimy i dodajemy sok cytrynowy. Takim sosem polewamy ugotowane, gorące szparagi. RISOTTO ZE SZPARAGAMI I KREWETKAMI 2 łyżeczki dobrej oliwy, 1 mała posiekana

  • Risotto - włoska rewelacja. Sprawdź najlepsze przepisy!

    Risotto - włoska rewelacja. Sprawdź najlepsze przepisy!

    świeżej mątwie można znaleźć ikrę - będzie świetnym dodatkiem do sałatek lub makaronu. autor: Anna Iwaszkiewicz Łatwy przepis na risotto ze szparagami Potrzebne składniki: - 2 łyżeczki dobrej oliwy - 1 mała posiekana szalotka - 8-10 dag oczyszczonych i obranych ugotowanych pokrojonych na

  • Risotto - molto bene!

    Risotto - molto bene!

    kleiste. Zdejmij garnek z ognia dodaj parmezan, pozostałe masło, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Od razu podawaj. Jako samodzielne danie albo dodatek do mięsa lub warzyw. Autor: Zuzanna Wiciejowska Łatwy przepis na risotto ze szparagami Ekodis Szafran Nitki KOTANYI