Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Babka owocowa bez pieczenia

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (9 głosów)

Babka owocowa bez pieczenia - składniki:
Babka owocowa bez pieczenia - sposób przygotowania: Owoce rozmroź i przetrzyj przez gęste sito. Powinno być 100 ml soku (jeśli jest mniej, dopełnij wodą). Ostrym nożem obierz skórkę z połowy pomarańczy i drobno posiekaj. Wyciśnij też łyżkę soku z pomarańczy do miseczki, wsyp 1 łyżeczkę żelatyny, wstaw miseczkę do rondla z gorącą wodą i mieszaj, aż żelatyna się rozpuści. Dodaj ją do soku z owoców, wymieszaj i wlej do formy (na suflet lub babkę). Odstaw do lodówki na godzinę. Żółtka ubij z cukrem. Do mleka dodaj wanilię i skórkę pomarańczową, gotuj 2 minuty. Gorące mleko wlewaj powoli do żółtek, ciągle ubijając. Gotuj na małym ogniu, mieszając, do zgęstnienia. Pozostałą żelatynę zalej zimną wodą, a gdy napęcznieje, rozpuść według przepisu na torebce. Ostudź, dodaj likier i ubij z masą jajeczną. Odstaw na godzinę, aż zacznie tężeć. Brzegi formy z zastygniętą galaretką wyłóż ściśle biszkoptami. Śmietankę ubij na sztywno, połowę wymieszaj z tężejącą masą. Przełóż do formy, wygładź powierzchnię i ułóż na wierzchu pozostałe biszkopty. Przykryj folią i wstaw na 4 godziny do lodówki. Przed podaniem wyjmij babę z formy (galaretka owocowa powinna być na wierzchu) i udekoruj pozostałą śmietaną.
Babka, która zawsze wychodzi. A do tego ma wyśmienity smak

Informacje o Babka owocowa bez pieczenia

  • Smaki lata we wrześniowym menu dnia

    Smaki lata we wrześniowym menu dnia

    owoce, używaj ich jak najwięcej. Po sezonie korzystaj z mrożonych. Babka owocowa bez pieczenia 20 dag mieszanych owoców - malin, porzeczek, truskawek (mogą być mrożone) 1 pomarańcza 1 opakowanie (2 dag) lub 4 listki żelatyny 18-20 podłużnych biszkoptów szampańskich Masa: 425 ml mleka 1 laska

  • Drożdżowe, ucierane, bez pieczenia - baby cieszą oczy!

    Drożdżowe, ucierane, bez pieczenia - baby cieszą oczy!

    do pieczenia. Autor:  Zuzanna Wiciejowska Nie masz piekarnika? A może po prostu obawiasz się, że wypiek się nie uda? Mamy alternatywę - oto babka bez pieczenia . To zupełnie coś innego niż tradycyjna babka, ale też jest pyszna, efektowna i orzeźwiająco owocowa. Babka owocowa bez pieczenia

  • Niezła babka (wielkanocna)!

    Niezła babka (wielkanocna)!

    owocową oraz lukrem. Autor: Tomasz Deker Babka owocowa bez pieczenia Składniki: 20 dag mieszanych owoców - malin, porzeczek, truskawek (mogą być mrożone) 1 pomarańcza 1 opakowanie (20 g) lub 4 listki żelatyny 18-20 podłużnych biszkoptów szampańskich Masa: 425 ml mleka