Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Królik w czekoladzie

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (4 głosy)

Królik w czekoladzie - składniki:
  • 1 cały sprawiony królik
  • 1/2 tabliczki (5 dag) gorzkiej czekolady
  • 1 cebula
  • 3 marchewki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 pęczek natki
  • 4-5 łyżek oliwy (lub pół na pół oliwa i masło)
  • 5 dag smalcu (najlepiej gęsiego
  • ale może także być wieprzowy)
  • 200 ml wytrawnego białego wina
  • 1 listek laurowy
  • sól
  • pieprz
  • mąka

    oraz:
  • 80 dag ziemniaków ugotowanych w mundurkach
  • masło do smażenia
Królik w czekoladzie - sposób przygotowania: Królika pokrój na porcje. Obierz i posiekaj cebulę i czosnek. Marchewki obierz i pokrój na plasterki. Posiekaj natkę. W dużym rondlu rozgrzej smalec i dodaj do niego oliwę. Na gorący tłuszcz wkładaj kawałki króliczego mięsa i szybko obsmażaj z każdej strony. Oprósz mąką, smaż jeszcze chwilę, a potem dodaj marchewki i cebulę. Wlej wino, przykryj rondel, zmniejsz ogień. Duś około 10 minut, dodaj czekoladę, czosnek, natkę i listek laurowy. Przypraw do smaku pieprzem, dokładnie wymieszaj, gotuj dalej około 20 minut, aż mięso będzie miękkie. W tym czasie pokrój obrane ziemniaki w plasterki albo na cząstki i obsmaż je na maśle. Podawaj do królika. Dobrym dodatkiem są żurawiny lub borówki.