Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pierogi z łososiem

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (8 głosów)

Pierogi z łososiem - składniki:
Pierogi z łososiem - sposób przygotowania: Z łososia zdejmujemy skórę, usuwamy wszystkie ości. Cebulę podsmażamy na oleju na złoty kolor. Łososia i wystudzoną cebulę mielemy w maszynce. Dodajemy jajko, sól, pieprz. Dobrze mieszamy, dolewamy pół szklanki śmietany. Ciasto rozwałkowujemy, formujemy pierogi i nadziewamy je farszem. Pierogi podajemy z masłem lub z sosem.
Sos: Pół litra mleka przegotować z jedną małą marchewką, pietruszką, selerem i listkiem ziela. Całość przecedzić. Sporządzić jasnozłotą zasmażkę z dwóch łyżek mąki i masła, dodać ją do mleka, dokładnie roztrzepać (należy uzyskać konsystencję sosu). Jeszcze raz roztrzepać, posolić, dodać trochę gałki muszkatołowej i kilka kropli soku z cytryny. Pierogi polewamy sosem. Można je wstawić na chwilę do piekarnika i lekko zapiec.
4 sposoby na zawijanie pierogów

Informacje o Pierogi z łososiem