Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Ziemniaki zapiekane w mleku

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (25 głosów)

Ziemniaki zapiekane w mleku - składniki:
Ziemniaki zapiekane w mleku - sposób przygotowania: Ziemniaki dokładnie umyj i obierz. Pokrój w cienkie plastry. Piekarnik nagrzej do 220°C. Dużą blachę do pieczenia wysmaruj obficie masłem i poukładaj na niej ziemniaki tak, aby jak największą powierzchnią przylegały do blachy. Posyp wszystko przyprawami, a listki laurowe wciśnij pomiędzy plasterki ziemniaków. Wstaw blachę do piekarnika. Po 5-7 minutach, kiedy ziemniaki od spodu lekko się przyrumienią, zalej je połową mleka i duś przez 20 minut. Po tym czasie mleko wyparuje, a ziemniaki znowu się zarumienią. Wtedy wlej resztę mleka, posyp ziemniaki łyżeczką soli i duś jeszcze przez 20 minut - do czasu, aż mleko wyparuje, a ziemniaki będą miękkie. Podawaj na kolację z mizerią lub inną sałatką ze śmietaną.
Pyszne ziemniaczki w skorupkach