Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Minestrone z bobem - zupa

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Minestrone z bobem - zupa - składniki:
Minestrone z bobem - zupa - sposób przygotowania: Bób umyj i wrzuć na gotującą się wodę na 3 minuty. Odcedź i włóż do dużej miski z lodowatą wodą. Gdy przestygnie, każde ziarno wyciśnij z jasnej łuski. Ziemniaki i marchew obierz i pokrój marchew w plasterki, a ziemniaki w kostkę. Seler naciowy drobniutko posiekaj. Cukinie pokrój w centymetrową kostkę.
W dużym garnku rozgrzej oliwę, wrzuć do niej słodką paprykę, zamieszaj i dodaj seler. Praż go na oliwie przez 2 minuty, a potem zalej posiekanymi pomidorami i 1,5 litra wody. Dodaj szczyptę cynamonu oraz posiekaną bazylię i pietruszkę. Zagotuj. Dorzuć pokrojone ziemniaki, marchewkę i kapustę. Gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu 20 minut. Dodaj cukinię, groszek, bób, po półtorej łyżeczki soli i pieprzu.
Gotuj 10 minut, po czym dodaj makaron i gotuj jeszcze 10 minut. Wyłącz ogień i po 5 minutach dodaj do zupy parmezan. Zostaw go jednak odrobinę do udekorowania każdego talerza zupy.