Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Szpinak z kukurydzą i pieczarkami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Szpinak z kukurydzą i pieczarkami - składniki:
Szpinak z kukurydzą i pieczarkami - sposób przygotowania: Szpinak i pieczarki dokładnie umyj. Ze szpinaku wybierz tylko liście, odrzucając łodygi, posiekaj. Pieczarki pokrój w plasterki. Kukurydzę odcedź z zalewy. W dużym garnku o grubym dnie rozpuść masło, dodaj przyprawy i smaż przez kilka sekund. Wsyp pieczarki, zamieszaj, przykryj garnek i duś pieczarki przez 5 minut. Po tym czasie wsyp do garnka posiekany szpinak. Duś znowu pod przykryciem przez 10 minut. Jeżeli szpinak będzie przywierał do dna, dolej odrobinę wody. Z reguły nie jest to jednak konieczne, ponieważ szpinak bardzo szybko puszcza sok i gotuje się we własnym sosie. Po 10 minutach dodaj mąkę wymieszaną ze śmietaną. Dokładnie zamieszaj. Na koniec dodaj jeszcze wiejski serek i kukurydzę. Pogotuj szpinak jeszcze 10 minut, posól do smaku i podawaj gorące z ryżem, kaszą lub kromkami świeżego chleba z masłem.