Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Brzoskwinie w syropie

A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (52 głosy)

Brzoskwinie w syropie - składniki:
Brzoskwinie w syropie - sposób przygotowania: Przy zakupie postaraj się wybrać dorodne i dojrzałe owoce. Powinny być mniej więcej takiej samej wielkości. Zagotuj 1 litr wody, włóż na chwilę brzoskwinie (skórka będzie odchodziła bez trudu), obierz je, pokrój na połówki lub ćwiartki, usuń pestki. Cukier rozpuść w 1/2 szklanki wody i zagotuj. Od czasu zawrzenia pogotuj jeszcze 3 minuty. Brzoskwinie układaj ściśle w wilgotnych półlitrowych słoikach - powinny do siebie przylegać, ale nie możesz ich ubijać. Zalej owoce wrzącym syropem. Brzegi słoików wytrzyj do sucha i zakręć mocno. Do pasteryzowania brzoskwiń musisz użyć takiego garnka, aby ustawione w nim słoiki dały się zamknąć pod przykrywką. Dno garnka wyłóż ręcznikiem. Poukładaj na nim słoiki, zalej je wodą tak, aby sięgała do 3/4wysokości słoików. Przykryj przykrywką i postaw garnek na ogniu. Gotuj na małym ogniu 30 minut. Postaraj się nie doprowadzać do wrzenia wody. Najlepsza temperatura do pasteryzowania brzoskwiń to 80° C. Pozostaw słoiki w garnku do ostygnięcia. Kiedy woda będzie ciepła, ale nie gorąca, wyjmij słoiki z garnka i wytrzyj. Przechowuj w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu. Brzoskwinie w syropie są wspaniałym dodatkiem do deserów i lodów. Wyśmienicie nadają się do dekoracji serników i tortów.

Informacje o Brzoskwinie w syropie

  • Menu dnia z błyskawicznymi ciastkami

    Menu dnia z błyskawicznymi ciastkami

    ? Porównaj ceny ? źródło: Okazje.info Znajomi wpadli z niespodziewaną wizytą? Na takie sytuacje warto mieć w domu gotowe, zamrożone ciasto francuskie i puszkę brzoskwiń w syropie - wówczas będziesz mógł przygotować błyskawiczne ciasto z brzoskwiniami. Zobacz przepis na Ciasto francuskie

  • Pewniaki z domowej spiżarni - co warto w niej mieć?

    Pewniaki z domowej spiżarni - co warto w niej mieć?

    Spaghetti z brokułami i ciecierzycą Falafel Sałatka z soczewicy i ciecierzycy z kiełkami Hummus - przepis podstawowy Puszka brzoskwiń w syropie przyda się do przygotowania wyśmienitych wypieków oraz deserów na zimno. Odsączone owoce możesz dodać także do galarety, sałatki lub zaserwować jako

  • "Dumni z tego, co nasze" - specjały kuchni polskiej w Biedronce

    "Dumni z tego, co nasze" - specjały kuchni polskiej w Biedronce

    babkę nadziewaną, do których świetnie pasować będą np. brzoskwinie w syropie, z goździkami lub cynamonem Nasza Spiżarnia. Sztuka kulinarna w parze z grafiką Graficznym motywem przewodnim kampanii są ilustracje autorstwa Pawła Jońcy, nawiązujące do tradycji polskiej szkoły plakatu. Ozdabiają one m.in

  • Koktajle warzywne i owocowe - zielona (i nie tylko!) moc witamin

    Koktajle warzywne i owocowe - zielona (i nie tylko!) moc witamin

    banany 1 mała puszka brzoskwiń (400g) 3/4 szklanki maślanki cukier do smaku Sposób przygotowania: Do blendera wrzuć umyte i odszypułkowane truskawki, pokrojone na plastry banany i połówki brzoskwiń, wlej syrop z puszki i około 3/4 szklanki maślanki. Zmiksuj i spróbuj, ewentualnie dodaj cukier

  • Drinki z alkoholem i bez - na przyjęcie pod chmurką

    połówki brzoskwiń, wlej syrop z puszki i około 3/4 szklanki maślanki. Zmiksuj i spróbuj, ewentualnie dodaj cukier, ale pamiętaj, że syrop z brzoskwiń jest bardzo słodki, więc koktajl może być wystarczająco słodki bez dodatku cukru. Autorzy: Karol Okrasa i Zuzanna Wiciejowska Kubeczki

  • Gorąco? Zrób orzeźwiający napój

    Gorąco? Zrób orzeźwiający napój

    cukier do smaku Do blendera wrzuć umyte i odszypułkowane truskawki, pokrojone na plastry banany i połówki brzoskwiń, wlej syrop z puszki i około 3/4 szklanki maślanki. Zmiksuj i spróbuj, ewentualnie dodaj cukier, ale pamiętaj, że syrop z brzoskwiń jest bardzo słodki, więc koktajl może być wystarczająco

  • Brzoskwiniowe przysmaki

    Brzoskwiniowe przysmaki

    brzoskwinie (lub 6 połówek brzoskwiń z syropu) sok z 2 cytryn 50 g cukru 150 ml wody łyżka cukru pudru 200 ml śmietany kremówki Brzoskwinie pokrój na połówki i usuń pestki. Z jednej połówki utnij osiem cienkich plasterków, skrop je łyżką soku z cytryny, przykryj i odstaw. Do rondla wlej wodę, dodaj

  • Schab, szynka i nie tylko - mięsa na Wielkanoc [7 przepisów]

    Schab, szynka i nie tylko - mięsa na Wielkanoc [7 przepisów]

    , zmniejszamy ogień i gotujemy, aż 2/3 sosu odparuje. Mięso dzielimy na porcje i podajemy z sosem, ewentualnie z sałatką z sezonowych warzyw. Owoce doskonale pasują również do polędwiczki wieprzowej. Jeśli nie masz moreli, zamiast nich wykorzystaj brzoskwinie z syropu (i dżem brzoskwiniowy). Składniki: 2