Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Zupa z ciecierzycy i szpinaku
Zupa z ciecierzycy i szpinaku - składniki:
Zupa z ciecierzycy i szpinaku - sposób przygotowania:
Szpinak wyjmujemy do rozmrożenia. W rondlu na rozgrzanym oleju rumienimy czosnek i cebulę (drobno posiekane) ok. 5 minut. Dodajemy kolendrę i kminek i smażymy jeszcze minutę. Zalewamy wodą, dodajemy kostkę warzywną, pokrojone w kosteczkę ziemniaki i gotujemy 10 minut. Dodajemy odcedzoną i opłukaną ciecierzycę i gotujemy następne 5 minut. Dokładnie mieszamy śmietanę z mąką kartoflaną i pastą tahini i dodajemy do zupy, ciągle mieszając. Wrzucamy szpinak i doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając. Gotujemy jeszcze 2 minuty, przyprawiamy dobrze solą, pieprzem i cayenne.
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 4 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 2 łyżeczki mielonego kminku (cumin)
- 2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1.5 l wody plus kostka warzywna
- 400 g ziemniaków
- 400 g (2 puszki) ciecierzycy
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2/3 szklanki kwaśnej śmietany
- 2 łyżki pasty sezamowej tahini (w arabskich sklepach)
- 1 paczka mrożonego szpinaku w kulkach
- sól
- pieprz czarny i cayenne do smaku
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki