Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Zupa grzybowa z makaronem

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (15 głosów)

Zupa grzybowa z makaronem - składniki:
Zupa grzybowa z makaronem - sposób przygotowania: Grzyby (w moim domu po wielu różnych próbach za najsmaczniejsze i najbardziej aromatyczne uznaliśmy podgrzybki) kruszymy, zalewamy 1/2 litra wody i odstawiamy co najmniej na 2, 3 godziny. Najlepiej je namoczyć dzień przed gotowaniem. Cebulę bardzo drobno kroimy i smażymy na oleju, aż się dobrze zrumieni. Obieramy jarzyny. Do grzybów dolewamy 1 litr wody, zagotowujemy. Do zupy dodajemy jarzyny w całości (lub kostkę warzywną), usmażoną cebulę, solimy, trochę pieprzymy i gotujemy na wolnym ogniu około godziny, aż grzyby będą miękkie (szybciej miękną grzybowe kapelusze, nogi potrzebują więcej czasu). Gotujemy łazanki. Rozkładamy do talerzy. Z zupy wyjmujemy jarzyny (możemy je wykorzystać do sałatki jarzynowej) i zalewamy nią łazanki. Zupę można gotować w szybkowarze, będzie szybciej (15 min).

Informacje o Zupa grzybowa z makaronem

  • Produkt idealny? Makaron od rana do wieczora

    Produkt idealny? Makaron od rana do wieczora

    propozycją będzie zupa grzybowa z makaronem, która nie tylko nas rozgrzeje w chłodniejsze dni, ale również dostarczy niezbędnych składników odżywczych. Nie zapominajmy również o ukochanej zupie Polaków, czyli pomidorowej. Warto poeksperymentować i przygotować ją ze świeżych pomidorów i dodać np. kukurydzę i

  • Świąteczne pogotowie - jak uniknąć kulinarnych potknięć

    Świąteczne pogotowie - jak uniknąć kulinarnych potknięć

    zwarzona śmietana może ponownie zbić się w grudki tłuszczowe. Wtedy tuż przed wlaniem na talerz możesz zabieg powtórzyć. Zobacz przepis na Zupę grzybową oraz niezabielana Zupę grzybową z makaronem Aby ciasto na pierogi było miękkie , dodaj do niego ciepłej wody lub śmietany . Żeby ciasto miało

  • Magia świąt zaczyna się w kuchni - odkryj tradycyjne potrawy w nowym świetle

    Magia świąt zaczyna się w kuchni - odkryj tradycyjne potrawy w nowym świetle

    idealnie sprawdzą się zarówno podczas przygotowań wigilijnych nowości, jak i tradycyjnych dań regionalnych na bazie produktów zbożowych. Na Mazowszu prym wiedzie barszcz czerwony z mącznymi uszkami, Małopolska to z kolei zupa grzybowa z makaronem łazanki. Jeśli chodzi o desery - na Podlasiu i Dolnym Śląsku