Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Ciasto z truskawkami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (14 głosów)

Ciasto z truskawkami - składniki:
Ciasto z truskawkami - sposób przygotowania: Mąkę z proszkiem i masłem posiekać nożem, dodać żółtka, cukier, śmietanę i zagnieść szybko ciasto. Uformować kulę i włożyć na 20 minut do lodówki. Następnie wylepić ciastem formę i piec w mocno nagrzanym piekarniku ok. 20 min. W trakcie pieczenia zmniejszyć gaz. Po wyjęciu odstawić do wystygnięcia.
Masa: ubić pianę z białek, dodając cukier puder. Można ubijać na parze, aby piana szybciej gęstniała. Pokrojone w ćwiartki truskawki wymieszać z pianą i cukrem waniliowym. Wyłożyć masę na upieczone ciasto i zapiec przez ok. 10 minut. Można podawać ciepłe.Podłużną blaszkę (ok. 15x25 cm) wyłożyć długim paskiem przezroczystej folii do żywności tak, aby z dłuższych boków wystawało jej jeszcze po 20 cm. Ser, cukier waniliowy i cukier puder zmiksować. Na płaski talerz wylać trochę soku pomarańczowego kłaść po dwa biszkopty i moczyć ok. 5 sekund układać ciasno na dnie formy odwrotnie, czyli namoczoną stroną do góry.
Umyte truskawki przekroić na pół (jeżeli są drobne, to pozostawić je w całości), ułożyć na nasączonej warstwie biszkoptów, wyłożyć 1/2 masy serowej następnie znowu nasączone biszkopty, truskawki i ser na końcu - jako ostatnią warstwę - znowu biszkopty pomoczone w soku pomarańczowym.
Teraz przykryć deser dokładnie wystającą z brzegów folią (będzie wystawał trochę ponad formę), na tym położyć drewnianą deseczkę, obciążyć np. słoikami z przetworami i wstawić na 2 godz. do lodówki.
Przed podaniem odchylić folię i przewrócić ciasto jak babkę do góry nogami zdjąć folię, wygładzić brzegi nożem, można przybrać bitą śmietaną i pozostałymi truskawkami pokroić w plastry.

Serwis Ugotuj.to poleca również:
Biszkopt z truskawkami
Ciasto z sezonowymi owocami

Informacje o Ciasto z truskawkami

  • Ciasto z truskawkami - wiosną skuś się koniecznie! [8 PRZEPISÓW]

    <strong>Ciasto</strong> z <strong>truskawkami</strong> - wiosną skuś się koniecznie! [8 PRZEPISÓW]

    ) - dodać mąkę z proszkiem, olej, sok i skórkę z cytryny oraz ocet. Dokładnie zmiksować. W oddzielnym naczyniu ubić białka z resztą cukru. Za pomocą drewnianej łyżki zmieszać połowę ubitych białek z resztą ciasta - następnie dodać pozostałe białka i delikatnie wymieszać. Wyłożyć ciasto na truskawki i

  • Wiosenne menu dnia z drobiowymi roladkami

    Wiosenne menu dnia z drobiowymi roladkami

    , a także innymi ulubionymi owocami, np. jabłkami lub malinami. Ciasto z truskawkami i rabarbarem 4 jajka 1 szklanka cukru 1 kostka miękkiego masła 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki śmietany 22-proc. 1 kg truskawek 1/2 kg

  • Menu dnia

    Menu dnia

    jeszcze nie wszystko. Na całość sypiemy słodki cukier puder. Dzieło skończone i gotowe do skosztowania. Zobacz przepis na ciasto z truskawkami i rabarbarem   Zobacz też menu dnia na: sałatkę ziemniaczaną z brokułami (wersja wiosenna), tartę z porami zapiekanymi ze śmietaną i serem oraz

  • Tam, gdzie rosną poziomki

    Tam, gdzie rosną poziomki

    ; Ciasto z truskawkami

  • Wiosenne desery

    Wiosenne desery

    MBL 19 Porównaj ceny > Porównaj ceny > Porównaj ceny > źródło: Okazje.info Ciasto z truskawkami lub rabarbarem (albo jednym i drugim) to obowiązkowy punkt wiosennego menu. Wypróbuj również inne nasze przepisy na ciasta z rabarbarem i ciasta z truskawkami

  • Kuchnia jak afrodyzjak, czyli przez żołądek do serca

    Kuchnia jak afrodyzjak, czyli przez żołądek do serca

    , krewetki, czy ostrygi. Na pierwsze danie polecamy Zupę jesienno - zimową Hortex z imbirem, na drugie curry z krewetkami na bazie Warzyw na Patelnię Hortex z ziołami i papryką. Na koniec warto pamiętać o deserze. W tej roli doskonale sprawdzi się czekolada lub ciasto z truskawkami

  • PROSTE HISTORIE. Dzielmy się nimi przy wspólnym stole

    PROSTE HISTORIE. Dzielmy się nimi przy wspólnym stole

    , w każdym momencie przypomną smak ciepłych, letnich dni. Bez szypułek. Sposób przygotowania: 1. Truskawki gotowe do spożycia po rozmrożeniu. Truskawki rozmrozić, posypać cukrem i polać śmietaną 2. Truskawki rozmrożone można podawać do deserów lodowych, owocowych oraz ciast

  • Czekolada i owoce - doskonałe połączenie

    Czekolada i owoce - doskonałe połączenie

    Dekoracja: 2 truskawki przecięte na pół kilka listków mięty Wymieszać mąkę z kakao, dodać szczyptę soli i jajko. Wymieszać i zagnieść ciasto. Umyć truskawki i odciąć ogonki. Ciasto rozwałkować, wyciąć pierogi, ułożyć truskawki i zalepić. Wrzucić pierogi na gotującą się wodę z odrobiną soli na 5-6 minut, a