Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Wołowina duszona w czerwonym winie
Wołowina duszona w czerwonym winie - składniki:
Wołowina duszona w czerwonym winie - sposób przygotowania:
Mięso kroimy w kostkę (ok. 2 cm), marchewkę w plasterki. Zalewamy winem, dodajemy wyciśnięty czosnek. Zostawiamy na jedną dobę w lodówce. Następnego dnia mięso odsączamy z marynaty (którą zachowujemy) i obsmażamy na silnym ogniu na oleju w garnku z grubym dnem. Wyjmujemy je, a do garnka wrzucamy cebulki. Gdy się przyrumienią, ponownie wkładamy mięso, dodajemy marynatę wraz z marchewką, gicz cielęcą, zioła, sól, pieprz i skórkę pomarańczową. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie dusimy na bardzo małym ogniu pod przykryciem 3 godziny. Usuwamy zioła. Mięso cielęce wyjmujemy, obieramy z kości, kroimy w kawałki, łączymy z wołowiną.
Podajemy z makaronem - szerokimi wstążkami. To danie może być również podawane na zimno, gdyż dzięki giczy cielęcej zimny sos zetnie się w galaretkę.
- 1 kg mięsa wołowego na pieczeń
- 1 mała gicz cielęca
- pęczek dymki
- 2 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- kilka gałązek tymianku
- 1 liść laurowy
- skórka z ćwiartki pomarańczy
- 1 butelka wytrawnego czerwonego wina
- 2 łyżki oleju
Podajemy z makaronem - szerokimi wstążkami. To danie może być również podawane na zimno, gdyż dzięki giczy cielęcej zimny sos zetnie się w galaretkę.
Zrazy zawijane, czyli pakunek ze spodziewajką
Informacje o Wołowina duszona w czerwonym winie
-
Gulasz, Stroganow i Boeuf bourguignon - mięsne klasyki
ukończyła prestiżową francuską szkołę kucharską Le Cordon Bleu. Jej zdaniem jest to "jedna z najlepszych potraw z wołowiny, wymyślonych przez człowieka". Beuf bourguignon przygotowuje się z wołowiny, duszonej w czerwonym winie i wołowym bulionie z dodatkiem czosnku
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki