Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Wołowina duszona w czerwonym winie

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Wołowina duszona w czerwonym winie - składniki:
Wołowina duszona w czerwonym winie - sposób przygotowania: Mięso kroimy w kostkę (ok. 2 cm), marchewkę w plasterki. Zalewamy winem, dodajemy wyciśnięty czosnek. Zostawiamy na jedną dobę w lodówce. Następnego dnia mięso odsączamy z marynaty (którą zachowujemy) i obsmażamy na silnym ogniu na oleju w garnku z grubym dnem. Wyjmujemy je, a do garnka wrzucamy cebulki. Gdy się przyrumienią, ponownie wkładamy mięso, dodajemy marynatę wraz z marchewką, gicz cielęcą, zioła, sól, pieprz i skórkę pomarańczową. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie dusimy na bardzo małym ogniu pod przykryciem 3 godziny. Usuwamy zioła. Mięso cielęce wyjmujemy, obieramy z kości, kroimy w kawałki, łączymy z wołowiną.
Podajemy z makaronem - szerokimi wstążkami. To danie może być również podawane na zimno, gdyż dzięki giczy cielęcej zimny sos zetnie się w galaretkę.
Zrazy zawijane, czyli pakunek ze spodziewajką