Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Sałata z grzankami z kozim serem

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Sałata z grzankami z kozim serem - składniki:
Sałata z grzankami z kozim serem - sposób przygotowania: Z umytej, dobrze odciśniętej zielonej sałaty bierzemy środkowe liście i tylko ładne kruche części zewnętrznych liści. Sałata karbowana i cykoria są wydajniejsze i niemal w całości nadają się do spożycia. Natkę siekamy bardzo drobno. Przyrządzamy sos z oliwy, octu, soli, pieprzu. W misce mieszamy sałatę i cykorię z połową sosu i rozkładamy na talerzach. Dojrzałe awokado, czyli takie, którego miąższ przy naciśnięciu palcem leciutko ugina się pod skórką, kroimy wzdłuż. Wyjmujemy pestkę, obieramy i kroimy wzdłuż w paski ok. 2 cm. Układamy w wachlarz na brzegu każdego z czterech talerzy i polewamy połową sosu. Formę do pieczenia smarujemy masłem i układamy na niej kromki chleba posmarowane masłem z plasterkami sera i wstawiamy do nagrzanego pieca (180×C) na 7 minut. Grzanki z serem przekładamy na talerze z sałatą. Posypujemy natką i pokruszonymi orzechami.