Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Sałata wiosenna

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Sałata wiosenna - składniki:
Sałata wiosenna - sposób przygotowania: Jaja gotujemy na twardo. Z sałat wybieramy tylko ładne, chrupiące jasnozielone liście. Większe i twarde liście rzodkiewek odrzucamy, mniejsze drobno siekamy. Dymkę i rzodkiewki kroimy w cienkie plasterki. Koperek (kilka gałązek odkładamy na bok), szczypiorek i szczypior od dymki drobno kroimy. Wszystko to dokładamy do sałaty. Jajka obieramy ze skorupek. Kroimy na pół. 4 jajka dokładamy do sałaty. Przyrządzamy sos winegret. Oliwę ucieramy z sokiem z cytryny i szczyptą cukru, solimy i pieprzymy. Sałatę mieszamy z sosem tuż przed podaniem na stół (inaczej zwiotczeje od cytryny), przybieramy połówkami jajek, które posypujemy drobno posiekanym koperkiem.