Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Sałata

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Sałata - składniki:
Sałata - sposób przygotowania: Umyte i osuszone liście drzemy na małe kawałki i umieszczamy w dużej misce. Z reszty składników robimy w sos, który wylewamy na sałatę w momencie podania, dobrze mieszamy i gotowe. Można dodać ćwiartki pomidorów, różyczki kalafiora, plasterki pieczarek, ale po obiedzie wolę same liście. Po pierwsze, liście muszą być jędrne, nie zgniecione, ale dobrze osuszone (najlepiej w specjalnej wirówce) - nic tak nie psuje sosu jak woda ociekająca z sałaty. Po drugie, sosu musi być dużo i musi być wyrazisty, czyli nie oszczędzamy oliwy, soli i czosnku.

Informacje o Sałata

  • Rzymska sałata

    Lubię, kiedy sałata jest równorzędnym partnerem sosu. Ma siłę utrzymać na swoich barkach dobrze ukręcony kremowy winegret, nie ugina się pod dressingiem z sera blue, wytrzymuje napór sosu majonezowego. Dotyczy to smaku i faktury. Porządna sałata daje się oblepić sosem, nie

  • Sałata

    KARTKA NR 1 Umyj sałatę. KARTKA NR 2 W plastikowej torebce zrób dziurki. Do środka włóż umyte listki. Każdy gatunek do innej torebki i do lodówki. KARTKA NR 3

  • Sałata na pierwszym planie

    <strong>Sałata</strong> na pierwszym planie

    Składników nie jest tu wiele, ale intensywne smaki ciekawie się uzupełniają, więc sałatka będzie pyszna. A poza tym lekka i zdrowa. Podawaj jako lekką przekąskę lub dodatek do dania głównego, na przykład mięsa. 1 główka sałaty 2 łyżki nasion słonecznika 150 g koziego sera 1/2 pęczka posiekanego

  • Sos do sałaty - przepisy na dressing, z którymi musisz poeksperymentować

    Sos do <strong>sałaty</strong> - przepisy na dressing, z którymi musisz poeksperymentować

    czosnek z solą, wymieszaj (w słoiczku lub shakerze) z solą, musztardą, miodem i sokiem pomarańczowym. Wlej oliwę i potrząsaj słoikiem, aż utworzy się gładka emulsja. Sos przypraw do smaku solą i pieprzem. Możesz polewać nim zieloną sałatę, sałatki owocowe i warzywne. Przepis pochodzi z magazynu "

  • Sałata zimowa

    Życzenia. Zostawiłam dwa SMS-y w moim telefonie:'Martusiu, to będzie dobry rok','Wszystkiego nowego. Nowe inspiruje'. Z szuflady wyjęłam kartkę, na której napisałam: 'Zimowe sałaty różnią się od tych wiosennych'. Tym razem nie chodzi o sałatę, ale o

  • Stek w sałacie

    Sałata z wołowiną 1: 1 kg polędwicy wołowej bez kości, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka oleju sezamowego, 2 łyżki oleju słonecznikowego sos: 2 łyżki soku z limonki, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka oleju sezamowego, 2 łyżeczki cukru, 4 małe szalotki

  • Sałaty w czterech odsłonach

    <strong>Sałaty</strong> w czterech odsłonach

    Rukola, czyli rokietta siewna, na niejedną sałatę podziała jak rakieta. Ma zdecydowany intensywny smak, dlatego niektórzy na pewno jej nie polubią. Kiedyś uprawiano ją w Polsce, potem zdziczała, a teraz można ją kupić w niemal każdym sklepie. Jadalne są ciemnozielone poszarpane

  • Garnij się do garnie

    błysnąć kucharskim talentem, zrobić coś po swojemu. Kiedy danie jest gotowe, pragnienie, by było jeszcze piękniejsze, popycha Młodego do samowolki. Na brzeg talerza dokłada listek sałaty, na to ćwiartkę pomidora, ćwiartkę cytryny i listek pietruszki. O rany, czy kiedykolwiek uda mi się to wyplenić