Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Polędwiczki wieprzowe z ziarnamisezamowymi i cykorią

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Polędwiczki wieprzowe z ziarnamisezamowymi i cykorią - składniki:
Polędwiczki wieprzowe z ziarnamisezamowymi i cykorią - sposób przygotowania: Ziemniaki dokładnie myjemy, każdy zawijamy w folię i wkładamy na 50 minut do nagrzanego piekarnika (250 st.C). Gdy pieczenie dobiega końca, kroimy mięso na cztery porcje, obtaczamy w ziarnach sezamowych. Na patelni, na połowie masła i margaryny, obsmażamy polędwiczki po 5 minut z każdej strony, przykrywamy, zmniejszamy ogień i trzymamy na gazie 10 minut. Przekładamy na talerz i przykrywamy folią aluminiową, żeby nie wystygły. Usuwamy z patelni tłuszcz. Cykorie przekrawamy na pół, odkrawamy gorzkie, twarde części, resztę kroimy ukośnie i obsmażamy przez 2 minuty na reszcie masła i margaryny. Wlewamy wino, przykrywamy i na małym ogniu dusimy kolejne 2 minuty. Dodajemy śmietanę i odparowujemy sos. Wylewamy sos na półmisek, na nim układamy polędwiczki. Obok kładziemy upieczone, nadkrojone ziemniaki, do których nakładamy nieco masła.