Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Polewka piwna

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Polewka piwna - składniki:
Polewka piwna - sposób przygotowania: Jest to zupa, którą podajemy po drugim daniu. Do emaliowanego lub stalowego garnka wlewamy piwo rozcieńczone szklanką wody i wrzucamy przyprawy. Gdy się raz zagotuje, dolewamy śmietankę z odrobiną soli i natychmiast zaciągamy żółtkami utartymi na puch z cukrem. Na każdy talerz kładziemy pokrojony w kostkę twaróg i zalewamy polewką. Oddzielnie podajemy zrumienione na maśle z oliwą kromki chleba lub bułki.

Informacje o Polewka piwna

  • Pan Tadeusz, czyli ostatnie zrazy na Litwie

    Pan Tadeusz, czyli ostatnie zrazy na Litwie

    soplicowskiego pojawiają się potrawy kuchni codziennej. Opisane bez entuzjazmu i zachwytów, choć fakt ich wspomnienia świadczył, że poecie były miłe. Wiemy, że odmiennie wyglądała kuchnia dla dam i panów. Gdy mężczyźni pałaszowali na śniadanie zrazy i wędliny, panie spożywały polewkę piwną z gruzełkami twarogu

  • Szybkie, rozgrzewające zupy

    Szybkie, rozgrzewające zupy

    zioła. Doprawiamy solą i pieprzem. Zupę podgrzewamy jeszcze około 2 minut, nie dopuszczając do wrzenia. Zupa z piwa to danie typowe dla kuchni staropolskiej. Jeśli jesteś łasuchem, możesz nieco dosłodzić ją cukrem lub miodem i podać z grzankami z chałki. Zupa polewka piwna Polewka: 2 l piwa 4

  • Polaków ostra wyżerka

    utrudniony. Jej rezerwuarem było więc piwo. Chodziło o pewną niewielką fermentację, by napój zakonserwować. Złocistego trunku konsumowano dużo i w różnych formach, od octu piwnego po dodatki do sosów. Na śniadanie raczono się często polewką piwną - było to albo samo piwo rozcieńczane wodą, do którego