Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pierś indycza z ananasem

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Pierś indycza z ananasem - składniki:
Pierś indycza z ananasem - sposób przygotowania: Na pół godziny przed pieczeniem pierś indyczą nacieramy solą, pieprzem, rozgniecionym czosnkiem i majerankiem. Nagrzewamy piekarnik do 180° C. Wkładamy mięso do rękawa foliowego do pieczenia, układamy w brytfance i wstawiamy do piekarnika. Czas pieczenia zależy od wagi mięsa: 1 kg piersi to 1 godzina w piekarniku.Upieczone, lekko ostudzone mięso kroimy w plastry. Układamy je w żaroodpornym naczyniu, na przemian z krążkami ananasa. Sos z pieczenia przelewamy do garnuszka, dolewamy sok z ananasa i razem podgrzewamy. Mąkę ziemniaczaną łączymy ze słodką śmietanką, dodajemy do gorącego sosu i dobrze mieszamy. Na 20 - 30 minut przed podaniem mięso polewamy sosem, przykrywamy naczynie i wstawiamy do piekarnika (180-200° C).