Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Miąższ z bakłażanów

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Miąższ z bakłażanów - składniki:
Miąższ z bakłażanów - sposób przygotowania: Piekarnik nagrzewamy do 150 st.C. Bakłażany przecinamy wzdłuż na połówki, przesypujemy solą i pozostawiamy na 40 minut. Następnie odlewamy sok i bakłażany lekko odciskamy w ręku.
Układamy na blasze miąższem do góry i podpiekamy w piekarniku ok. 20 minut, aż zwiotczeją. Gdy przestygną, wyjmujemy łyżeczką miąższ ze skórki. Możemy go teraz zawekować na trzy sposoby: - po prostu zalewamy w słoikach sosem pomidorowym (lekko podgrzane będą świetne na przystawkę po przyprawieniu solą i pieprzem, ewentualnie z dodatkiem ząbka świeżego czosnku lub jako sos do ryżu lub klusek) - rozgniatamy widelcem, dodajemy soli, ciasno upychamy w słoiku i zalewamy oliwą (podamy na przystawkę jako pastę do chleba, tzw. kawior z bakłażanów, doprawiając świeżo wyciśniętym czosnkiem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem).
Miksujemy na jednolitą masę z solą i sambal oelek, dolewając po łyżeczce oliwy i nakładamy do słoików (mamy potem gotowy dip dowarzyw lub pastę do grzanek). Starannie zamknięte słoiki wstawiamy na 40 minut do gorącego (120 st.C) piekarnika.
Idealne dla kulinarnych architektów - wieżyczki z bakłażanów a'la moussaka

Informacje o Miąższ z bakłażanów

  • Inspiracje na bakłażanowy talerz!

    Inspiracje na bakłażanowy talerz!

    (do smaku), sera mozarella lub sera żółtego (do dekoracji) oraz świeżego tymianku (do smaku). Piekarnik rozgrzewamy do 200°C, bakłażany kroimy wzdłuż, miąższ nacinamy delikatnie w kratkę, tak by nie uszkodzić skórki i smarujemy je oliwą oraz przyprawiamy solą i pieprzem. Następnie bakłażan

  • Menu dnia z pyszną szarlotką

    Menu dnia z pyszną szarlotką

    końcówki. Miąższ i całe bakłażany lekko posól (aby uniknąć goryczki). Kuskus przygotuj według instrukcji na opakowaniu (kaszę zalewamy wrzątkiem i przykrywamy, a gdy wchłonie płyn mieszamy, aby rozdzielić ziarenka). Paprykę umyj, obierz, usuń gniazdo nasienne i pokrój w kosteczkę. Cebulę drobno posiekaj

  • Kuskus - szybko i smacznie

    Kuskus - szybko i smacznie

    około 0,5 centymetra. Odetnij zielone końcówki. Miąższ i całe bakłażany lekko posól (aby uniknąć goryczki). Kuskus przygotuj według instrukcji na opakowaniu (kaszę zalewamy wrzątkiem i przykrywamy, a gdy wchłonie płyn mieszamy, aby rozdzielić ziarenka). Paprykę umyj, obierz, usuń gniazdo nasienne i