Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Piersi z kurczaka z orzechami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (15 głosów)

Piersi z kurczaka z orzechami - składniki:
Piersi z kurczaka z orzechami - sposób przygotowania: Orzechy sparzyć, obrać ze skórki i posiekać. Piersi kurczaka lekko rozbić, posypać solą i pieprzem. Panierować najpierw w mące, potem w jajach i na końcu w orzechach. Panierkę dobrze docisnąć dłonią. Na dużej patelni rozgrzać olej. Sznycle usmażyć na złoty kolor (2 - 3 min z każdej strony). Sznycle przełożyć na blaszkę i wstawić do nagrzanego piekarnika na 5 - 10 min, aby mięso dopiekło się w środku. Z patelni zlać olej i wsypać na nią pozostałe orzechy. Lekko je uprażyć. Wlać rosół. Gotować na małym ogniu 5 min. Na koniec wlać wódkę i zapalić. Poczekać, aż ogień zgaśnie - wtedy sos jest gotowy. Pory oczyścić i umyć. Pokroić na 10-cm kawałki (biało-jasnozielone). W garnku zagotować wodę z solą i w niej obgotować pory (5 min). Odcedzić. Na dużym talerzu kłaść pory, potem sznycle. Całość polać sosem orzechowym.

Informacje o Piersi z kurczaka z orzechami

  • Menu dnia

    Menu dnia

    wielowarstwową Takie danie ucieszy dzieci, będąc miłym zaskoczeniem dla pozostałych domowników. Do jajek z mąką dodaliśmy pokruszone orzechy włoskie, stąd kruchość panierki i odmieniony smak kurczaka.   Piersi z kurczaka z orzechami 4 filety z piersi kurczaka 1,5 szkl. orzechów włoskich 4 łyżki mąki 2

  • Co jeść we wrześniu?

    Co jeść we wrześniu?

    kurczaka 2 szkl. orzechów włoskich 4 łyżki mąki 2 jaja 1 kieliszek wódki 1 szkl. rosołu 4 małe pory sól pieprz olej arachidowy lub słonecznikowy do smażenia Piersi z kurczaka z orzechami - sposób przygotowania: Orzechy sparzyć, obrać ze skórki i posiekać. Piersi kurczaka lekko rozbić, posypać solą