Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Makaron zapiekany z gorgonzolą

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (34 głosy)

Makaron zapiekany z gorgonzolą - składniki:
  • 200 g gorgonzoli
  • 300 g krótkiego makaronu np: świderki muszelki rurki
  • 1 duża cebula pokrojona w kostkę
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 3/4 szklanki kremówki
  • 50 g tartego parmezanu
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oliwy
Makaron zapiekany z gorgonzolą - sposób przygotowania: Ugotować makaron al dente. Na oliwie zeszklić cebulę, dodać czosnek, posmażyć razem, lekko zrumienić. Wymieszać odcedzony makaron z cebulą i czosnkiem, pokruszoną fetą i połową parmezanu. Spore naczynie żaroodporne wysmarować oliwą i wsypać makaron. Zalać kremówką i posypać resztą parmezanu. Wstawić do gorącego piekarnika. Zapiekać, aż zacznie bąblować.
Aby zrumienić parmezan, podpiec pod mocno nagrzanym opiekaczem piekarnika.

Informacje o Makaron zapiekany z gorgonzolą

  • Szybko i smacznie: zapiekanki

    Szybko i smacznie: zapiekanki

    , poprawiają humor, a ich przygotowanie trwa nie więcej niż pół godziny. Uwaga! Najlepiej smakują przy rodzinnym stole. Sprawdź przepisy na  zapiekankę makaronową i makaron zapiekany z gorgonzolą autorstwa Agnieszki Kręglickiej . Zmęczeni makaronami? Popularną lasagne można przygotować w wersji