Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Borówki z gruszkami do mięsa

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (2 głosy)

Borówki z gruszkami do mięsa - składniki:
  • 4 kg borówek
  • 1/2-3/4 kg cukru
  • 1/2-1 kg małych twardych gruszek
Borówki z gruszkami do mięsa - sposób przygotowania: Składniki podaję z dużym rozrzutem, bo zależą trochę od smaku - jedni lubią więcej gruszek, inni bardziej słodkie. Borówki przebieramy, zalewamy wrzątkiem i odcedzamy. Gotujemy na wolnym ogniu około 15 min, mieszając co pewien czas drewnianą łyżką. Do rozgotowanych już lekko borówek dodajemy obrane i pokrojone na kawałki gruszki i gotujemy następne 10 - 15 min. Wsypujemy cukier i gotujemy jeszcze ok. 10 minut, aż cukier zupełnie się rozpuści. Borówki zawierają bardzo dużo pektyn, nie powinniśmy się więc martwić, gdy są bardzo rzadkie - zgęstnieją w słoikach.
Bez ściemy - ciasto z całymi gruszkami