Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Babka wielkanocna z szafranem

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Babka wielkanocna z szafranem - składniki:
  • 20 żółtek z wiejskich jaj
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1
  • 5 szklanki tłustego mleka
  • 200 g sklarowanego masła
  • (w garnuszku podgrzewamy masło do temp. wrzenia
  • aż będzie jasnoorzechowe
  • trzeba bardzo uważać
  • żeby nie spalić
  • przecedzamy przez drobne metalowe sito)
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 50 g drożdży
  • szczypta szafranu
  • 1 kieliszek spirytusu
  • szczypta soli
  • laska wanilii
  • skórka z 2 cytryn
Babka wielkanocna z szafranem - sposób przygotowania: Szafran namoczyć w spirytusie, najlepiej na noc. Zrobić rozczyn z drożdży, dwóch łyżek mąki i 0,5 szklanki mleka. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Z żółtek i cukru ukręcić kogel-mogel, połączyć go z wyrośniętym rozczynem, resztą mąki, spirytusem z szafranem, środkiem z wanilii, solą i startą skórką cytrynową. Wyrabiać ciasto rękami przez około 60 minut. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Do wyrośniętego ciasta bardzo powoli wrabiać sklarowane masło. Do wysmarowanej formy przełożyć ciasto ijeszcze odstawić na 0,5 godziny pod przykryciem. Piekarnik nagrzać do 220 st. C i piec 35-45 min. Osoba przygotowująca ciasto musi być obdarzona spokojem i cierpliwością, a w kuchni nie może być przeciągu.
Babka, która zawsze wychodzi. A do tego ma wyśmienity smak