Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Roladki wieprzowe duszone w piwie
Roladki wieprzowe duszone w piwie - składniki:
Roladki wieprzowe duszone w piwie - sposób przygotowania:
Mięso bardzo starannie umyj, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój w poprzek włókien na 8 plastrów. Rozbij je lekko tłuczkiem, uważając aby nie poprzerywać włókien. Oprósz solą, skrop sokiem z cytryny, przykryj i odstaw na pół godziny w chłodne miejsce. Tymczasem dokładnie umyj pory, odetnij zielone części i korzonki. Natomiast białe części uważnie poprzekrawaj wzdłuż na pół, po czym ukośnie pokrój na spore kawałki. Na każdym płacie mięsa ułóż plaster wędzonego boczku, a na nim połóż kawałek pora. Po kolei zroluj płaty mięsa wraz z boczkiem i porem, pospinaj roladki wykałaczkami lub obwiąż białą bawełnianą nitką, aby podczas dalszej obróbki nie wysuwało się z nich nadzienie. Obsmaż je na rozgrzanym oleju i przełóż do rondla wraz z pozostałymi kawałkami pora. Następnie podlej połową piwa, skrop sosem sojowym, oprósz zielem angielskim i duś około 30 minut. Co jakiś czas podlewaj resztą piwa. Podawaj z ryżem i duszonymi warzywami.
- 50 dag wieprzowiny od szynki
- 8 plastrów wędzonego boczku
- 4 pory
- 1/2 szklanki jasnego piwa
- 2-3 łyżki oleju
- 2-3 łyżki sosu sojowego
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- sól
- 2-3 zmielone ziarenka ziela angielskiego
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki