Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Kwiatki dla Mamy

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (13 głosów)

Kwiatki dla Mamy - składniki:
Kwiatki dla Mamy - sposób przygotowania: Drożdże rozetrzyj z łyżką cukru, ciepłym mlekiem i dwiema łyżkami mąki, odstaw do wyrośnięcia. Żółtka utrzyj z pozostałym cukrem, cukrem waniliowym i odrobiną soli. Do przesianej mąki wlej wyrośnięty rozczyn, roztrzepane żółtka, roztopione letnie masło i olej. Starannie wymieszaj wszystkie te składniki i zagnieć sprężyste ciasto. Przerwij zagniatanie, gdy ciasto przestanie się kleić do rąk i miski. Przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, by wyrosło. Następnie odrywaj po kawałku, formuj w dłoni kuleczki mniej więcej wielkości dużego orzecha włoskiego i układaj je na posypanej mąką stolnicy. Gdy wyrosną, delikatnie spłaszcz każdą dłonią, a następnie ponacinaj od brzegów ku środkowi w pięciu miejscach. Końce naciętych kawałków delikatnie szczyp palcami, by powstały dość wyraźne płatki kwiatowe. Na środki wszystkich kwiatów nałóż po odrobinie dżemu. Wyrośnięte ciasteczka przełóż (w odstępach, by się nie posklejały w czasie pieczenia!) na natłuszczoną i posypaną mąką blachę. Posmaruj roztrzepanym białkiem i upiecz w temp. 180°C.