Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Placuszki piknikowe z ementalerem

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (4 głosy)

Placuszki piknikowe z ementalerem - składniki:
Placuszki piknikowe z ementalerem - sposób przygotowania: Połowę sera pokrój w kostkę, resztę zetrzyj na drobnej tarce. W rondelku zagotuj mleko z masłem i solą. Zdejmij z ognia, wsyp od razu całą mąkę i energicznie wymieszaj. Ponownie ustaw na ogniu i gotuj 2-3 minuty, nie przestając mieszać, aż masa zacznie odchodzić od ścianek rondla. Zdejmij z ognia. Jedno jajko wbij do masy i długo mieszaj, aby się idealnie z nią połączyło. W ten sam sposób kolejno wbijaj trzy następne jajka. Posól i popieprz do smaku, wrzuć ser pokrojony w kostkę. Wbij piąte jajko i energicznie roztrzep. Nałóż porcje masy na natłuszczoną blaszkę do ciasta. Szóste jajko roztrzep widelcem i posmaruj placuszki. Piecz 20 minut w temp. 150°C. Gdy placuszki urosną, obsyp je startym ementalerem i wsadź do pieca na 3-4 minuty.