Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Placuszki piknikowe z ementalerem
Placuszki piknikowe z ementalerem - składniki:
Placuszki piknikowe z ementalerem - sposób przygotowania:
Połowę sera pokrój w kostkę, resztę zetrzyj na drobnej tarce. W rondelku zagotuj mleko z masłem i solą. Zdejmij z ognia, wsyp od razu całą mąkę i energicznie wymieszaj. Ponownie ustaw na ogniu i gotuj 2-3 minuty, nie przestając mieszać, aż masa zacznie odchodzić od ścianek rondla. Zdejmij z ognia. Jedno jajko wbij do masy i długo mieszaj, aby się idealnie z nią połączyło. W ten sam sposób kolejno wbijaj trzy następne jajka. Posól i popieprz do smaku, wrzuć ser pokrojony w kostkę. Wbij piąte jajko i energicznie roztrzep. Nałóż porcje masy na natłuszczoną blaszkę do ciasta. Szóste jajko roztrzep widelcem i posmaruj placuszki. Piecz 20 minut w temp. 150°C. Gdy placuszki urosną, obsyp je startym ementalerem i wsadź do pieca na 3-4 minuty.
A może coś innego?
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki