Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Sandwicze piknikowe z kurczakiem

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (10 głosów)

Sandwicze piknikowe z kurczakiem - składniki:
  • 10 szklanek wody
  • 6 filetów z piersi kurczaka
  • 4 duże żółte papryki
  • 2/3 szklanki obranych i uprażonych migdałów
  • 1 ząbek czosnku
  • 1.5 łyżki posiekanych papryczek jalapeno (z pestkami)
  • 1 szklanka posiekanych liści kolendry
  • 1/4 szklanki majonezu
  • 3 łyżki soku z limetki
  • 3 łyżki gęstej
  • kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka soli
  • 12 pełnoziarnistych tostów
Sandwicze piknikowe z kurczakiem - sposób przygotowania: Zagotuj wodę, włóż mięso, gotuj około 6 minut na małym ogniu bez pokrywki. Zdejmij z ognia, przykryj i odstaw na 15 minut. W tym czasie kurczak się dogotuje. Potem wyjmij go z garnka i pokrój na cienkie ukośne plasterki. Paprykę piecz nad płomieniem gazu lub w piekarniku, aż sczernieje (10-12 minut). Włóż do foliowego woreczka i pozostaw na 20 minut, a potem zdejmij skórkę. Usuń nasionka, strąki pokrój w paski. Zmiksuj migdały z czosnkiem i jalapeno, dodaj kolendrę, majonez, sok z limetki, śmietanę i sól. Miksuj, aż powstanie gładka pasta. Posmaruj nią tosty (możesz je wcześniej zrumienić w opiekaczu) i przełóż je kurczakiem i papryką. Każdą warstwę lekko posól i popieprz do smaku.