Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Konfitura z melona i cytrusów

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (9 głosów)

Konfitura z melona i cytrusów - składniki:
Konfitura z melona i cytrusów - sposób przygotowania: Pomarańczę i cytrynę dokładnie umyj, cieniutko obierz ze skórki. Skórki zalej wodą, gotuj przez 4 minuty, odcedź i pokrój na cienkie paseczki. Z owoców wyciśnij sok. Miąższ melona po usunięciu skóry i pestek pokrój w kostkę i przełóż do miski. Wlej dok z cytrusów, dodaj starty imbir, cukier i pokrojone skórki. Przykryj papierem i pozostaw w zimnym miejscu przez 12 godzin. Następnie przełóż do garnka, i gotuj na mocnym ogniu ok. 6 minut, cały czas mieszając. Wlej konfiturę do wyparzonych słoików i mocno zakręć. Wstaw do spiżarni