Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Dżem z jeżyn tradycyjny
Dżem z jeżyn tradycyjny - składniki:
Dżem z jeżyn tradycyjny - sposób przygotowania:
Jeżyny umyj, kilka razy zmieniąjąc wodę. Przełóż na sitko, osącz. Do garnka z grubym dnem wspy tyle jeżyn, żeby zakryły dno, posyp je cukrem. Potem wsyp kolejną warstwę owoców i cukru, i tak dalej, aż nie będzie już cukru i owoców. Ostatnią warstwą powinien być cukier. Przykryj czystą lnianą ściereczką i zostaw na noc. Następnie gotuj na średnim ogniu, często potrząsając garnkiem, ale nie mieszaj. Gdy jeżyny zgęstnieją, zdejmij z wierzchu powstałą pianę, znów przykryj garnek ściereczką i odstaw, aby dżem lekko przestygł. Ciepłym dżemem napełnił wysterylizowane słoiczki i szczelnie zamknij
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki