Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Biała ryba w cieście

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (6 głosów)

Biała ryba w cieście - składniki:
Biała ryba w cieście - sposób przygotowania: Rozgrzej olej w garnku do temp. 190°C. Wymieszaj w miseczce łyżkę soli i połowę papryki. Filety rybne opłucz, osusz, pokrój w paski. Wymieszaj mąkę z pozostałą papryką, 3 łyżeczkami soli i 1 łyżeczką pieprzu. Dodaj wodę mineralną, mieszaj, aż powstanie gładkie ciasto. Kawałki ryby zanurzaj w cieście i smaż na złoty kolor (3-4 minuty). Osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku, oprósz solą paprykową z miseczki. Możesz podawać z sałatką z pomidorów i zielonej sałaty oraz białym pieczywem.

Informacje o Biała ryba w cieście

  • Proste i niedrogie dania z rybą

    Proste i niedrogie dania z rybą

    olej, na którym ją smażymy nie był zbyt gorący, a kawałki ryby - za grube. W innym wypadku może się okazać, że - choć panierka się zarumieni - ryba w środku będzie nadal surowa. Biała ryba w cieście 8 szklanek oleju 1 łyżeczka papryki (słodkiej lub ostrej) 1 kg filetów z białej ryby (może być sola