Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Tartaletki (kruche babeczki z owocami)

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (68 głosów)

Tartaletki (kruche babeczki z owocami) - składniki:
Tartaletki (kruche babeczki z owocami) - sposób przygotowania: Przygotuj ciasto: zagnieć mąkę z cukrem waniliowym, masłem pokrojonym na kawałki oraz 2 łyżkami zimnej wody. Ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż na godzinę do lodówki. Następnie wyjmij, podziel na 8 części i wyklej dna i boki foremek do tartaletek (o średnicy 10 cm). Z papieru wytnij 8 krążków, przykryj kruche ciasto w foremkach i obciąż warstwą suszonego grochu albo fasoli. Tartaletki wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C. Piecz 15-20 minut na złoty kolor. Wysyp groch (możesz zachować go do pieczenia następnych ciastek), usuń papier, a tartaletki wystudź i wyjmij z foremek. Przygotuj nadzienie: owoce umyj i osusz. Budyń wymieszaj z 1/2 szklanki zimnego mleka oraz cukrem. Resztę mleka zagotuj, wlej rozprowadzony budyń i gotuj przez chwilę. Przykryj folią (inaczej utworzy się nieapetyczny kożuch) i odłóż do ostygnięcia. Tartaletki napełnij budyniem i udekoruj owocami.
Mini tarty dla każdego

Informacje o Tartaletki (kruche babeczki z owocami)

  • Pod chmurką smakuje najlepiej!

    Pod chmurką smakuje najlepiej!

    , bo to najlepszy czas na truskawki i owoce leśne. Tartaletki - kruche babeczki z owocami Ciasto: 20 dag mąki pszennej 10 dag schłodzonego masła 2 cukry waniliowe szczypta soli Nadzienie: 1 budyń waniliowy 450 ml mleka 3 łyżki cukru 40 dag dowolnych owoców jagodowych (jagody maliny truskawki