Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Terrina brzoskwiniowa

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (4 głosy)

Terrina brzoskwiniowa - składniki:
Terrina brzoskwiniowa - sposób przygotowania: Obierz brzoskwinie (skórka zejdzie łatwo, jeśli zalejesz owoce wrzątkiem, odczekasz 1-2 minuty, odcedzisz i zanurzysz w zimnej wodzie), przetnij je na pół, wyjmij pestki i pokrój w cienkie plasterki. Brzoskwinie i pozostałe owoce ułóż w prostokątnej formie lub w szklanej misce. Do 1/4 szklanki wina wsyp 3 łyżki żelatyny i odstaw na minutę, żeby napęczniała. Zagotuj szklankę wina, dodaj cukier, mieszaj, aż się rozpuści i odstaw z gazu. Teraz dodaj wino z napęczniałą żelatyną i mieszaj, aż się rozpuści. Dodaj pozostałe 3/4 szklanki wina i sok z cytryny, wymieszaj i odstaw galaretkę do wystudzenia. Połowę zimnej galaretki wlej do naczynia z owocami i wstaw do lodówki. Poczekaj, aż zgęstnieje. Następnie wlej resztę galaretki i znów wstaw do lodówki, tym razem przynajmniej na 6 godzin. Dzięki temu, że galaretka zastyga w dwóch etapach, owoce rozkładają się w niej równomiernie. Aby wyjąć galaretkę, zanurz naczynie na chwilkę w gorącej wodzie, przykryj talerzem i odwróć.

Informacje o Terrina brzoskwiniowa

  • Terrina

    Terrina

    Terrina brzoskwiniowa

  • Specjały z brzoskwinią

    Specjały z brzoskwinią

    łyżką cukru i raz jeszcze wstawiamy do piekarnika na 20 min. Podajemy całkowicie ostudzoną z bitą śmietaną. Terrina brzoskwiniowa (6 porcji) 4 brzoskwinie, 1 szklanka winogron,1 szklanka różnych owoców: jagód, malin, jeżyn