Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Terrina brzoskwiniowa
Terrina brzoskwiniowa - składniki:
Terrina brzoskwiniowa - sposób przygotowania:
Obierz brzoskwinie (skórka zejdzie łatwo, jeśli zalejesz owoce wrzątkiem, odczekasz 1-2 minuty, odcedzisz i zanurzysz w zimnej wodzie), przetnij je na pół, wyjmij pestki i pokrój w cienkie plasterki. Brzoskwinie i pozostałe owoce ułóż w prostokątnej formie lub w szklanej misce. Do 1/4 szklanki wina wsyp 3 łyżki żelatyny i odstaw na minutę, żeby napęczniała. Zagotuj szklankę wina, dodaj cukier, mieszaj, aż się rozpuści i odstaw z gazu. Teraz dodaj wino z napęczniałą żelatyną i mieszaj, aż się rozpuści. Dodaj pozostałe 3/4 szklanki wina i sok z cytryny, wymieszaj i odstaw galaretkę do wystudzenia. Połowę zimnej galaretki wlej do naczynia z owocami i wstaw do lodówki. Poczekaj, aż zgęstnieje. Następnie wlej resztę galaretki i znów wstaw do lodówki, tym razem przynajmniej na 6 godzin. Dzięki temu, że galaretka zastyga w dwóch etapach, owoce rozkładają się w niej równomiernie. Aby wyjąć galaretkę, zanurz naczynie na chwilkę w gorącej wodzie, przykryj talerzem i odwróć.
- 4 brzoskwinie
- 1 szklanka winogron
- 1 szklanka ulubionych mieszanych owoców sezonowych
- 3 łyżeczki żelatyny
- 2 szklanki białego wina musującego
- 2/3 szklanki cukru
- 2 łyżeczki soku z cytryny
Informacje o Terrina brzoskwiniowa
-
Terrina
Terrina brzoskwiniowa
-
Specjały z brzoskwinią
łyżką cukru i raz jeszcze wstawiamy do piekarnika na 20 min. Podajemy całkowicie ostudzoną z bitą śmietaną. Terrina brzoskwiniowa (6 porcji) 4 brzoskwinie, 1 szklanka winogron,1 szklanka różnych owoców: jagód, malin, jeżyn
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki