Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Babeczki waniliowe z malinami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (16 głosów)

Babeczki waniliowe z malinami - składniki:
Babeczki waniliowe z malinami - sposób przygotowania: Rozgrzej piekarnik do temp. 180°C. Do dołków formy na mufinki powkładaj pergaminowe mankieciki. Utrzyj masło z cukrem na puszystą masę, dodaj wanilię i kolejno jajka (zanim dodasz kolejne jajko, upewnij się, że poprzednie dokładnie połączyło się z masą). Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i 1/2 łyżeczki soli. Na koniec wlej mleko i wymieszaj, ale niezbyt dokładnie, bo masa musi mieć lekko grudkowatą konsystencję. Ciastem napełnij papierowe mankieciki, piecz 20-25 minut na złoty kolor. Wyjmij z piekarnika i studź przez 10 minut w formie, a potem wyjmij i pozostaw, aby całkiem wystygły. Utrzyj składniki polewy, posmaruj ciastka i posyp malinami. Uwaga: polewę możesz przygotować z cukru pudru i soku z cytryny. Wtedy nie dodajesz już wanilii.
Dietetyczny deser, który zrobisz w 5 minut i zjesz bez wyrzutów sumienia [HAPS FIT]

Informacje o Babeczki waniliowe z malinami

  • Poniedziałkowy obiad dla wymagających

    Poniedziałkowy obiad dla wymagających

    deser. Babeczki ozdabiaj polewą i owocami - malinami lub innymi, jak wolisz. Babeczki waniliowe z malinami 12 dag miękkiego masła 25 dag drobnego cukru (ale nie cukru pudru!) 1 łyżeczka olejku waniliowego 3 jajka 18 dag mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki mleka maliny do dekoracji