Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Zapiekanka z pomidorami i serem kozim

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (20 głosów)

Zapiekanka z pomidorami i serem kozim - składniki:
Zapiekanka z pomidorami i serem kozim - sposób przygotowania: W Melbourne i okolicy osiedliło się wielu Greków, Hiszpanów i Włochów. Dlatego właśnie tamtejsza kuchnia jest łudząco podobna do tej z basenu Morza Śródziemnego. Europejczyk czuje się jak w domu - tu jada się pizzę i makarony, sałatki, sery, pomidory. A wszystko pachnie ziołami
Zmiksuj ser ze śmietaną i masłem. Z ciasta francuskiego wytnij koło i rozwałkuj na placek o średnicy 28-30 cm. Środek posmaruj pastą z koziego sera, pozostawiając brzeg o szerokości 5 cm. Na paście serowej poukładaj pomidory, posyp tymiankiem i pieprzem cytrynowym. Podwiń wolne brzegi ciasta, tak aby masa nie wypłynęła podczas pieczenia. Piecz 35-40 minut w temp. 180°C. Podawaj na gorąco, od razu po przygotowaniu.

Informacje o Zapiekanka z pomidorami i serem kozim

  • Menu dnia z czekoladowymi naleśnikami

    Menu dnia z czekoladowymi naleśnikami

    , pachnące, aromatyczne... Zapiekanka z pomidorami i serem kozim 15-20 dag sera koziego 6 łyżek gęstej śmietany (36-proc.) 2 łyżki miękkiego masła 1 płat (20 x 20 cm) rozmrożonego ciasta francuskiego 1 duży pomidor pokrojony w cienkie plasterki 1 łyżka listków tymianku 3 łyżki pieprzu cytrynowego

  • Menu dnia z galaretką kawową

    Menu dnia z galaretką kawową

    pomidorami i serem kozim Składniki: 15-20 dag sera koziego 6 łyżek gęstej śmietany (36-proc.) 2 łyżki miękkiego masła 1 płat (20 x 20 cm) rozmrożonego ciasta francuskiego 1 duży pomidor pokrojony w cienkie plasterki 1 łyżka listków tymianku 3 łyżki pieprzu cytrynowego Zmiksuj ser ze śmietaną i masłem. Z