Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Sałatka z tamarillo i indykiem

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (3 głosy)

Sałatka z tamarillo i indykiem - składniki:
  • 4 tamarillo
  • 2 dojrzałe mango
  • po 8-10 liści dwóch gatunków zielonej sałaty (np. dębowej i masłowej)
  • 4 liście radicchio
  • 25 dag wędzonej piersi indyczej pokrojonej w cienkie plastry
  • 1 czubata łyżka uprażonych płatków migdałowych
    Sos:
  • 1/2 szklanki oleju (najlepiej orzechowego)
  • 2-3 łyżki octu z białego wina
  • 5-6 łyżek obranych i posiekanych migdałów
  • sól
  • pieprz do smaku
Sałatka z tamarillo i indykiem - sposób przygotowania: Wymieszaj wszystkie składniki sosu. Obierz mango, pokrój w cząstki. Tamarillo sparz wrzącą wodą, obierz i pokrój w cząstki. Mango i tamarillo ułóż w salaterce. Oba rodzaje zielonej sałaty porwij na kawałki, wymieszaj z niewielką ilością sosu, ułóż na owocach. Na tej warstwie ułóż plastry piersi indyczej, udekoruj sałatą radicchio. Polej resztą sosu, posyp uprażonymi płatkami migdałowymi.