Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Lody mango z Kenii

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (7 głosów)

Lody mango z Kenii - składniki:
  • 4-5 dojrzałych mango (obranych i bez pestki)
  • 1 szklanka gęstej śmietany tortowej (36-proc.)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki cienko obranej skórki cytrynowej pokrojonej w paseczki
  • 1/2 szklanki mleka skondensowanego
  • 1/2 łyżeczki soli
    Sos rumowy:
  • 1 szklanka ananasowy">soku ananasowego (z puszki)
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki białego rumu
  • 1 ananas
  • pistacje do dekoracji
Lody mango z Kenii - sposób przygotowania: Rozgnieć mango widelcem na gładką masę. Ubij śmietanę z cukrem. Wymieszaj mango ze skórką cytrynową, mlekiem i solą, dodaj ubitą śmietanę. Przełóż do miseczki i zamrażaj przez 6 godzin, co jakiś czas mieszając. Zrób sos rumowy: wymieszaj sok ananasowy z cukrem, podgrzewaj, aż zrobi się syrop. Dodaj rum, wymieszaj, ostudź. Ananasa obierz, pokrój w kostkę. Polej sosem rumowym, odstaw na kilka godzin. Z masy lodowej uformuj kulki łyżką do lodów, ułóż je w kieliszkach do wina, posyp ananasami i pistacjami.
Najprostsze lody bananowe. Wystarczy jeden składnik!